Boksschool Sedney
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 1664 7684
Johan van Oldenbarneveltlaan 48
3705HH, Zeist

Het is niet voor niets, dat de bokssport nog steeds aan populariteit wint. Steeds meer mannen én vrouwen van alle leeftijden ontdekken de voordelen en de veelzijdigheid van de bokssport. Eugene Sedney, trainer en eigenaar van Boksschool Sedney uit Zeist en voormalig Nederlands kampioen halfzwaargewicht, licht toe waarom de bokssport weer steeds meer in trek is.

Veel voordelen boksen
dsc 0229“Er zijn ontzettend veel voordelen aan boksen: veiligheid, discipline, plezier, ontspanning, fitness en vooral het goede gevoel over jezelf”, vertelt Eugene enthousiast. “Een bokstraining is een ultieme workout. Snel voetenwerk en vuisten zorgen niet alleen voor een flinke calorie verbranding, maar ook voor een strak en fit lijf."

Nederlands team als boegbeeld
Ook het Nederlands boksteam zit al jaren weer in de lift en draagt eraan bij dat boksen weer meer en meer op de kaart komt. Bondscoach Hennie van Bemmel gooit hoge ogen met het Nederlands boksteam. Sinds jaren staat er weer een talentvolle lichting in de ring, en dat is erg goed voor de bokssport in zijn geheel. Nouchka Fontijn, Enrico Lacruz, Roy Korving en Peter Müllenberg zijn goede voorbeelden voor de pupillen in de Nederlandse boksscholen. Natuurlijk is het mooi als het harde werken en trainen zich uitbetaalt in de ring. Het geeft een kick ergens naartoe te werken en steeds beter te worden. De bokswedstrijd is dan een mooie graadmeter om te kijken of je op de goede weg bent. En steeds een stapje verder te komen”, aldus Eugene.

In de ring
“Het wedstrijd element voegde voor mij veel toe. Ik begon op mijn veertiende samen met mijn tweelingbroer Larry met trainen bij de boksschool van Fred Avezaat in Zeist. Daar werden we steeds enthousiaster en fanatieker en hadden we een goede club boksers die elkaar stimuleerden en verder brachten. Dat is erg belangrijk. Uiteindelijk trainden we gedisciplineerd met een flinke groep en trokken we met elkaar op naar de verschillende bokswedstrijden. De huidige voorzitter van de Nederlandse boksbond Boris van der Vorst maakte daar ook deel van uit. Samen met Larry en mijn ‘rivaal in de ring': Peter Zwezerijnen, schopte ik het tot het Nederlands boks team. Ik kijk daar met veel plezier op terug, maar het was ook keihard werken en het vergde erg veel discipline. Je moet er écht voor willen gaan. Die mentaliteit zie ik momenteel niet altijd terug bij mijn pupillen. Samen met de wat meer bekende boksers uit die tijd zoals Arnold Vanderlyde en Orhan Delibas deden we mee aan nationale en internationale wedstrijden. Daarvoor kon je geen training missen, moest op tijd gaan slapen en letten op je voeding. Ik heb daar erg veel van geleerd, en dat breng ik nu weer over aan mijn eigen leerlingen. Peter en Orhan kom ik tegenwoordig weer regelmatig tegen als we met onze pupillen meedoen met bokswedstrijden. Maar het gaat niet alleen om wedstrijden in de ring. De bokssport biedt allerlei mogelijkheden om fysiek én mentaal in topvorm te blijven. En vooral om plezier te beleven en tegelijk te zorgen dat je wat steviger in je schoenen te staan.”

Drempel om boksschool binnen te stappen
Door het imago van boksen bestaat er voor veel mensen nog een drempel om een boksschool in te stappen. “Maar er is niets engs aan”, verzekert Eugene. “Je vindt bij ons geen agressieve toestanden of alleen maar ‘haantjes’ en geschreeuw. Je ziet bij ons letterlijk een afspiegeling van de samenleving;  studenten, bouwvakkers, zakenmensen, ga zo maar door. Van alle leeftijden mannen én vrouwen. Iedereen wordt hartelijk ontvangen en traint met elkaar in vriendelijke sfeer. Voor verschillende doelgroepen zijn er speciale trainingsuren, van bokszaktraining, bokstraining met sparren, tot weerbaarheidstraining of personal training. Er is zelfs een speciale groep voor mensen met de ziekte van Parkinson, daarvoor blijkt een aangepaste vorm van bokstraining erg effectief. En voor vrouwen die niet met mannen willen trainen is er een bokszaktraining exclusief voor vrouwen op woensdagavond. Kortom, er is voor ieder wat wils en iedereen is welkom."

Geen blauw oog door boksen?
Ben je bang om jezelf pijn te doen, of thuis te komen met een blauw oog? Dan biedt de bokszaktraining uitkomst. Dan maak je gebruik van de technieken uit de bokssport, maar train je op de bokszak. "Die slaat in ieder geval niet terug", lacht Eugene. "Kies je wel voor de bokstraining met sparren, dan is het belangrijk je handen goed omhoog te houden en goed te oefen op je bewegingen. Niemand ontvangt graag klappen, dus blijf vooral bewegen. Dan voorkom je een blauw oog."

Wat nodig om te boksen?
Om te beginnen met boksen, heb je niet meer nodig dan sportkleding en schone binnen schoenen, maar op je sokken of blote voeten trainen kan ook. Je kunt bokshandschoenen lenen van Boksschool Sedney. Besluit je om door te gaan met boksen dan kun je zelf bokshandschoenen, tape voor je handen en eventueel een paar goede boksschoenen aanschaffen.

Gratis proefles
Ben jij geïnspireerd en wil je ook gaan boksen? Kijk dan op www.boksschoolsedney.nl  , bel naar Eugene Sedney op nummer 06 1664 7684 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  voor meer informatie. En stap gewoon binnen voor een gratis proefles, dat kan altijd. De beste manier om vrijblijvend te ontdekken of boksen ook iets voor jou is.