Boksschool Sedney
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 1664 7684
Johan van Oldenbarneveltlaan 48
3705HH, Zeist

Wat is Bokstherapie

Bokstherapie is een combinatie van lichaamsgerichte psychotherapie met een training waarbij gebruik wordt gemaakt van technieken uit de bokssport. Naast de verschillende boksoefeningen zorgt de psycholoog voor de nodige spiegeling van actie en reactie. Bokstherapie kan bijdragen aan het verwerken van trauma's, verdriet of frustraties en de eigenwaarde en weerbaarheid laten toenemen. In de psychotherapie verschijnen de laatste jaren steeds meer ervaringsgerichte behandelingen. Waar het met alleen praten niet lukt om wezenlijke problemen op te lossen, kan bokstherapie uitkomst bieden.

Bokstherapie is een mooie manier om de juiste inzichten te krijgen, belemmeringen direct te ervaren in beweging te komen en trauma's aan te pakken.

Samenwerking boksschool Sedney en BIG geregistreerd GZ psycholoog/psychotherapeut

De bokstherapie wordt gegeven door Masja Otter, BIG geregistreerde GZ psycholoog /psychotherapeut van Compass Zorg in samenwerking met Eugene Sedney, ervaren en gediplomeerd rijkserkend bokstrainer.

Voor wie is bokstherapie?

Bokstherapie kan helpen bij verschillende probleemgebieden en diagnoses. Wanneer je bijvoorbeeld kampt met onverwerkte trauma's. Wanneer je over je grenzen laat gaan, of om confrontaties aan te kunnen. Maar ook als je last hebt van depressies, somberheid of angst. Je brengt beweging in specifieke gebieden, ervaart wat er mis gaat en hoe je dat aan kunt pakken. Daarnaast kan het een goede uitlaatklep zijn voor negatieve emoties en spanning.

PTSS

Bokstherapie blijkt in de praktijk vooral effectief in een individueel traject bij mensen met een post traumatische stress stoornis (PTSS). Mensen met PTSS kunnen op verschillende manieren reageren op het moment dat hen iets triggert en herinnert aan een traumatische ervaring. Ze kunnen bevriezen, vluchten of vechten. Tijdens bokstherapie vindt vaak bevriezing plaats als iemand een beeld van vroeger oproept en zich bewust wordt van waar dat in het lichaam wordt gevoeld.  Daar waar je bevroren bent, heeft je brein de emotie niet kunnen bevatten en wordt het overlevingsmechanisme direct geactiveerd. Dan vindt er geen verwerking plaats. Door te boksen bevrijd je je daaruit. Dan gaat het stromen en word je verdrietig of angstig.

Link met EMDR

Masja Otter:“Tijdens bokstherapie passen we een vergelijkbare therapie toe als bij EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing “Herinneringen aan schokkende gebeurtenissen, uiten zich bij mensen met PTSS bijvoorbeeld in schrik- en vermijdingsreacties, herbelevingen, flashbacks, nachtmerries of enorme woedeaanvallen. Tijdens de bokstherapie vraag ik de persoon terug te denken aan een specifieke gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Of ik laat een specifiek geluid horen of simuleer een situatie die de stressreactie oproept, bijvoorbeeld door vlak achter hem te gaan staan of iemand in een hoek te drukken. Via de combinatie van het terughalen van de gebeurtenis of de trigger, met de afleidende stimulus en herhalende links-rechtse (bilaterale) boksbewegingen die iemand met zijn ogen volgt (werkgeheugen belasting in EMDR termen), brengen we een proces op gang wat bijdraagt aan het verwerkingsproces. Na elke set bespreken we welke gedachten en reacties naar boven komen. Ik betrek Eugène ook in het gesprek om aan te geven welke reacties hij bij iemand waarneemt.”

Link met boksen

Eugene Sedney: "Boksen draait om zelfbeheersing en controle en dat is juist wat ik mensen die bij mij komen trainen, wil leren. Natuurlijk kan boksen ook worden ingezet als uitlaatklep voor woede en frustratie en dat werkt vaak ook heel doeltreffend. Dat doen we dan met pads of we gebruiken de bokszak. Ik haal veel informatie uit de manier waarop iemand beweegt, kijkt, stoot en reageert. Via de gesprekken tussendoor proberen we boven water te krijgen hoeveel frustratie en woede een bepaalde herinnering oproept. Daarmee werken we steeds verder toe naar het op een beheerste manier afreageren van woede of een andere emotie tot een moment waarop iemand dit volledig onder controle heeft. Om mij beter te kunnen verplaatsen in mensen met PTSS en hen passende begeleiding te kunnen bieden, heb ik een cursus hiervoor gevolgd samen met Masja. En verder leren wij ook in de praktijk. We vullen elkaar goed aan, ieder vanuit een eigen expertise.”  

Lees meer over bokstherapie bij PTSS:

 72625506 2670202263001599 3808882306395930624 n

Praktijkcases Bokstherapie

 • Chiel Chrishaver (62)

   Chiel Chrishaver (62): “Dit had al twintig jaar terug gemoeten. Ik boek zoveel vooruitgang. Ik heb thuis de boel niet meer gesloopt. Geen nachtmerries meer, geen herbelevingen.”

  Chiel Grishaver werd in zijn jeugd misbruikt, mishandeld en verdronk bijna. Als ook zijn 3-jarige dochtertje wordt vermoord, is dat de genadeklap. De angsten, nachtmerries en woedeaanvallen die sindsdien zijn leven beheersen, gaat hij boksend te lijf. 

  Lees verder ....  
 • Saskia (gefingeerde naam, 29)

  Saskia (gefingeerde naam, 29): Mijn hartslag voelen en zweten zijn al triggers.

  Saskia is van haar 15e tot haar 22ste misbruikt en mishandeld. Na alle therapieën bleef ze klachten houden: angst, moeite met intimiteit en haar lichaam. Daarbij kampt ze al meer dan 16 jaar met een eetstoornis. Ze heeft angst voor mannen, om alleen te zijn en ervaart altijd een onveilig gevoel.

  Lees verder ....  
 • Eveline (gefingeerde naam, 30)

  Eveline (gefingeerde naam, 30) Ik kom in mijn eigen kracht en in contact met mezelf en mijn emoties.

  Eveline is een kind van twee psychiatrische patiënten. Sinds haar 18e volgt ze verschillende therapieën. “Door de dramatherapie die ik volg, ben ik meer in mijn lijf. Daardoor kan ik veel boosheid voelen. Ik vind het moeilijk dat te uiten. Ik had al langer het idee dat boksen iets voor mij zou kunnen zijn, maar durfde de stap niet te zetten.

  Lees verder ....  
 • Marijke (PTSS en depressie:)

  Marijke (PTSS en depressie:) "Via de huisarts kwam ik bij Masja Otter. De lichaamsgerichte manier van werken slaag erg goed bij mij aan.

  Het boksen heeft me enorm snel van mijn depressie afgeholpen. Na 8 sessies wilde ik nog verder leren hoe ik mijn gevoelens zelf kan voelen via mijn lichaam. Dat is niet makkelijk."

   
 • Amira, student 6 VWO

  Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

  Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

  Lees verder ....