Kamp je met psychische klachten zoals angst, somberheid of traumagerelateerde klachten en loop je steeds vast in dezelfde patronen? Dan ben je bij Boksschool Sedney op het juiste adres voor deskundige Bokspsychotherapie, gegeven in de boksring door een deskundige bokstrainer in combinatie met een ervaren GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of (psycho)therapeut.
Eugene Sedney werkt hiervoor samen met verschillende praktijken, waaronder:
Gwen van Dam en Annemiek de Heus, van De Patronenwerkplaats
Voor Gwen is het verhaal van de cliënt leidend in haar werk als GZ-psycholoog. Vanuit breed en holistisch perspectief is zij een echte verbinder en gedreven om mensen in beweging te brengen en te zoeken naar de ruimte hoe iets anders kan. Gwen werkt daarbij vanuit vertrouwen, openheid en met humor.
Annemiek heeft sinds de start van haar loopbaan als klinisch psycholoog/psychotherapeut gewerkt met mensen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt en uit verschillende culturen komen. Dit is vormend geweest voor wie zij als therapeut is geworden. Context, openheid, verbinding en humor vindt zij belangrijke elementen in dit werk.
Iris van der Ster, van Sterk therapie en behandeling
Iris is Forensisch orthopedagoog en werkzaam als behandelaar GGZ in zowel de jeugd- als volwassenzorg. Iris werkt vanuit de eigen kracht van de mens, vanuit de filosofie dat je immers sterker bent dan je denkt. Samen met jou onderzoekt Iris wat je juist al wèl kan, maar ook wat jouw knelpunten zijn zodat jij hier op (korte) termijn weet hoe je hiermee om kunt gaan.
Waar vindt de Bokspsychotherapie plaats?
De Bokspsychotherapie vindt in samenwerking met bovengenoemende therapeuten en Eugene Sedney plaats bij Boksschool Sedney aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 48 in Zeist.
Aanmelden of meer informatie
Wil jij je aanmelden voor Bokspsychotherapie bij Boksschool Sedney in samenwerking met een van deze therapeuten? Stuur dan een mail naar
Waar het met alleen praten niet lukt om aanhoudende klachten te verminderen, patronen te doorbreken of als de behandeling stagneert, biedt Bokspsychotherapie uitkomst! Bokspsychotherapie gaat (een stuk) verder dan Bokscoaching en vergt deskundige begeleiding.
Wat is Bokspsychotherapie?
Bokspsychotherapie is een (door Masja Otter en Eugene Sedney vanuit voormalige samenwerking in In2Box) deskundig ontwikkelde innovatieve vorm van psychotherapie. Hierin worden training met technieken uit de bokssport gecombineerd met bewezen effectieve methoden als EMDR, cognitieve gedragstherapie of schematherapie, waarbij de boksring fungeert als een unieke behandelsetting. Vanuit een persoonsgerichte aanpak zetten we je zowel fysiek als mentaal gericht in beweging. Om zo onder deskundige begeleiding hardnekkige disfunctionele patronen te doorbreken, psychische klachten te verminderen en persoonlijke kracht en weerbaarheid te vergroten.
Wanneer Bokspsychotherapie?
Er zijn in Nederland nog weinig aanbieders van Bokspsychotherapie onder deskundige begeleiding van zowel een bokstrainer als een ervaren psycholoog, terwijl de resultaten uit de praktijk positief en zeer veelbelovend zijn. Bokspsychotherapie blijkt onder andere effectief bij problematiek zoals PTSS en persoonlijkheidsstoornissen. Onze ervaring leert dat bokstraining in samenhang met de lichaamsgerichte psychotherapeutische interventies, vaak de oplossing biedt wanneer behandeling stagneert en richtlijn behandeling onvoldoende effect sorteert.
Maatwerk
Bokspsychotherapie is altijd maatwerk en wordt specifiek afgestemd op jouw situatie, wensen en behoeften. We luisteren naar wat jij nodig hebt en passen onze begeleiding hierop aan. Ook het aantal nodige sessies is afhankelijk van de situatie en voortgang. Samen met jou evalueren we regelmatig hoe het gaat en bepalen samen wanneer het gewenste eindresultaat is bereikt. Je hoeft geen ervaring te hebben met boksen en niet topfit te zijn om deel te nemen. Je maakt gebruik van onze bokshandschoenen. We zorgen ervoor dat de fysieke oefeningen aangepast zijn aan jouw niveau van fitheid. Wij bieden een rustige, vertrouwde en veilige omgeving aan waarin we je uitdagen om te oefenen en te leren.
Hoe werkt Bokspsychotherapie?
Gewenste veranderingen gaan vaak gepaard met hevige weerstand die moeilijk te doorbreken is. Met Bokspsychotherapie gaan we hier op een specialistische manier mee aan het werk. We doen dit onder andere door in beweging te komen waarbij we gebruik maken van oefeningen en technieken uit de bokssport. We gaan fysiek de ring in. Door gebruik te maken van het bewegende lichaam komen mensen in contact met emoties en spanningen die men direct op een fysieke manier kan uiten en verwerken. Dit blijkt een goed alternatief voor mensen die met verbale technieken onvoldoende effect sorteren. Tijdens onze sessies spiegelt de psycholoog of psychotherapeut continu wat er gebeurt.
Tijdens de Bokspsychotherapie passen we een vergelijkbare therapie toe als bij EMDR met herhalende links-rechtse (bilaterale) boksbewegingen die iemand met zijn ogen volgt (werkgeheugen belasting). Door de combinatie van de boksgerichte oefeningen en het terughalen van herinneringen of het concentreren op gevoelens die loskomen, brengen we onder deskundige begeleiding een verwerkingsproces op gang.
Effectief voor lichaam en geest
Boksen is zowel fysiek als mentaal. Het staat symbool voor alles waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt en biedt je de mogelijkheid om emoties te leren reguleren en te oefenen met nieuw gedrag. Na afloop van de Bokspsychotherapie behandelingen heb je afgerekend met jouw trauma's, schema's of persoonlijkheidsstoornissen of weet je er dusdanig mee om te gaan dat het jouw dagelijks leven niet meer negatief beinvloedt. Je staat fysiek en mentaal steviger in je schoenen en dat straal je ook uit. De resultaten zijn direct van invloed op jezelf en je omgeving. Een effectieve vorm van therapie die veilig en methodisch wordt begeleid vanuit denken en doen. Niet alleen leerzaam en effectief voor je geest, maar ook nog eens goed voor je lichaam!
Verschil tussen Bokscoaching en Bokspsychotherapie
Coaching gaat over ontwikkelvraagstukken in het nu en de toekomst. Simpel gezegd: waar loop je tegenaan en hoe zou je dat in de toekomst anders willen? Therapie gaat over het verleden en gaat om professionele behandeling van vaak ernstige klachten. Mensen lopen vast, hebben ernstige problemen en kampen met onverwerkte zaken uit het verleden. Bokspsychotherapie is voor dit laatste geschikt en wordt door een deskundig team aangeboden.
Vergoeding
Goed om vooraf te weten is dat in het geval van verzekerde zorg het tarief voor de behandeling van de psycholoog vaak voor vergoeding van de zorgverzekering in aanmerking komt. Dat is mede afhankelijk van de manier waarop je verzekerd bent. De kosten voor de bokstrainer (op dit moment 85 euro per uur) zijn helaas voor eigen rekening en kunnen terplekke per afspraak worden voldaan of gaan op afspraak op factuur. Het is goed om vooraf uit te zoeken bij de verzekering wat in dit geval wel en niet vergoed wordt en of de eigen bijdrage voor het boksdeel haalbaar is.
We zien overigens steeds vaker dat de werkgever de totale kosten vergoedt, bijvoorbeeld als onderdeel van een re-integratietraject of ter preventie van verzuim.
Psychotherapie in beweging - de helende kunst van boksen
Het boek 'Psychotherapie in beweging', geschreven door Masja Otter en prof. dr. Damiaan Denys (hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd Psychiatrie aan het AMC) is het relaas van een unieke zoektocht naar hoe een nieuwe aanpak van mentale klachten kan worden ontworpen voor zowel client als behandelaar. Bovendien brengt dit boek voor het eerst een overzicht van de theoretische achtergrond en de praktische uitoefening van Bokspsychotherapie als basis voor behandeling. Ook de rol van Eugene als bokstrainer wordt hierin beschreven. Het brengt een omvattend beeld van de rol die de therapie vandaag speelt, en morgen zou kunnen spelen, in een zorgsysteem in beweging. Bokspsychotherapie (BPT) is een uiterst doeltreffende aanvulling bij de bestaande therapievormen voor de diagnose en de behandeling van mentale ziektebeelden.
Het boek is te koop zowel online als in de boekwinkels, onder andere via Bruna of Bol.com.