Boksschool Sedney
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 1664 7684
Johan van Oldenbarneveltlaan 48
3705HH, Zeist

Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

 

De conclusie van Amira is dat boksen een adequate manier is om de schadelijke hormonale bijproducten van een stressreactie weg te werken. Bijkomend voordeel van bokstherapie is dat je door te boksen ‘fight’, je problemen aanpakt in plaats van ervoor wegrent ‘flight’ en een mogelijke oorzaak van stress wegneemt.

Amira: “Als je eenmaal begrijpt hoe de hersenen van mensen met PTSS werken, dan is dat best logisch. Door de ‘fight’, ‘flight’, ‘freeze’ respons van het lichaam tijdens een traumatische gebeurtenis zijn je hersenen overgeschakeld op het ‘reptielenbrein’ dat niet gevoelig voor taal is. Hoe kun je dan later in therapie zeggen wat je voelt en waarom, je hebt immers iets beleefd waar je geen woorden aan kunt geven, want je hebt jezelf uitgeschakeld.”

Voor Amira werkt bokstherapie hetzelfde als EMDR. Je moet heel snel reageren met verschillende stootbewegingen met prikkels die van alle kanten komen. Je hebt geen tijd om na te denken, terwijl er toch steeds wordt gevraagd wat je voelt bij het beeld van de nare herinneringen.  “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren’. Wat ik duidelijk als verschil met EMDR ervaren heb, is dat met bokstherapie het gevoel ook echt uit je lichaam gaat. Niet alleen de spanning gaat weg als je denkt aan die gebeurtenis, maar ook die boosheid en angst die eigenlijk altijd nog in je zat. Het lijkt of er niet alleen in je hoofd iets verandert, maar ook in je lijf.”

Praktijkcases Bokstherapie

 • Chiel Grishaver (62)

   Chiel Grishaver (62): “Dit had al twintig jaar terug gemoeten. Ik boek zoveel vooruitgang. Ik heb thuis de boel niet meer gesloopt. Geen nachtmerries meer, geen herbelevingen.”

  Chiel Grishaver werd in zijn jeugd misbruikt, mishandeld en verdronk bijna. Als ook zijn 3-jarige dochtertje wordt vermoord, is dat de genadeklap. De angsten, nachtmerries en woedeaanvallen die sindsdien zijn leven beheersen, gaat hij boksend te lijf. 

  Lees verder ....  
 • Saskia (gefingeerde naam, 29)

  Saskia (gefingeerde naam, 29): Mijn hartslag voelen en zweten zijn al triggers.

  Saskia is van haar 15e tot haar 22ste misbruikt en mishandeld. Na alle therapieën bleef ze klachten houden: angst, moeite met intimiteit en haar lichaam. Daarbij kampt ze al meer dan 16 jaar met een eetstoornis. Ze heeft angst voor mannen, om alleen te zijn en ervaart altijd een onveilig gevoel.

  Lees verder ....  
 • Eveline (gefingeerde naam, 30)

  Eveline (gefingeerde naam, 30) Ik kom in mijn eigen kracht en in contact met mezelf en mijn emoties.

  Eveline is een kind van twee psychiatrische patiënten. Sinds haar 18e volgt ze verschillende therapieën. “Door de dramatherapie die ik volg, ben ik meer in mijn lijf. Daardoor kan ik veel boosheid voelen. Ik vind het moeilijk dat te uiten. Ik had al langer het idee dat boksen iets voor mij zou kunnen zijn, maar durfde de stap niet te zetten.

  Lees verder ....  
 • Marijke (PTSS en depressie:)

  Marijke (PTSS en depressie:) "Via de huisarts kwam ik bij Masja Otter. De lichaamsgerichte manier van werken slaag erg goed bij mij aan.

  Het boksen heeft me enorm snel van mijn depressie afgeholpen. Na 8 sessies wilde ik nog verder leren hoe ik mijn gevoelens zelf kan voelen via mijn lichaam. Dat is niet makkelijk."

   
 • Amira, student 6 VWO

  Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

  Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

  Lees verder ....