Boksschool Sedney
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 1664 7684
Johan van Oldenbarneveltlaan 48
3705HH, Zeist

Heb je last van hardnekkige gedragspatronen en vervelende gevoelens die ervoor zorgen dat jij je bijvoorbeeld mislukt, onzeker of boos voelt? En lukt het jou niet om deze vervelende gevoelens los te laten en te veranderen, waardoor ze jouw leven in de war schoppen? Dan is boks-schematherapie mogelijk een geschikte behandeling om deze hardnekkige patronen en overtuigingen die vaak al in de vroege kindertijd gevormd zijn te doorbreken.

Negatieve ‘schema’s

Met een schema wordt in de psychologie bedoeld: je opvattingen, emoties en houdingen over jezelf en de wereld om je heen, om gebeurtenissen te interpreteren en er betekenis aan te geven. Dit beïnvloedt en geeft vervolgens weer richting aan je gevoelens en gedrag. Zie het als een soort ‘kompas’. In bepaalde situaties worden (kinderlijke) gevoelens en patronen (jouw schema’s), steeds weer opgeroepen. Jouw opvoeding is vaak van invloed op het ontstaan van deze negatieve ‘schema’s’ zoals emotioneel tekort/verwaarlozing, verlating, wantrouwen, sociale isolatie, minderwaardigheid, zelfopoffering, en afhankelijkheid. Ze zijn ontstaan in de kindertijd doordat er te weinig tegemoet werd gekomen aan de basisbehoeften van het kind om te kunnen groeien tot een gezonde volwassene:

  • Een veilige band met andere mensen hebben
  • Duidelijke grenzen en leiding krijgen
  • Eigen keuzes maken, en onafhankelijk mogen zijn
  • Spontaniteit en plezier kunnen uiten
  • Vrijheid om je behoeften en emoties te uiten

En dat kan op latere leeftijd tot problemen leiden en ervoor zorgen dat je vastloopt.

Hardnekkige patronen aanpakken

Schematherapie richt zich op (disfunctionele) schema’s. Deze schadelijke emotionele overtuigingen liggen aan de basis van hardnekkige diepliggende patronen. Ze beïnvloeden zowel emoties, cognities, herinneringen, waarnemingen, gedrag en interpersoonlijk gedrag als een breed, in alle levensgebieden doordringend patroon, dat zorgt voor psychische klachten en schadelijk gedrag. Schema’s zijn dus disfunctioneel en schadelijk zowel in de persoonlijke sfeer en de werk- en privésfeer.

Hoe werkt boks-schematherapie?

Boks-schematherapie helpt om deze hardnekkige patronen, gedrag en vervelende emoties die in de kindertijd zijn ontstaan te herkennen. Al pratend en bewegend in de boksring komt dit sneller aan het licht en kunnen we ze direct en gerichter aanpakken. We doen dit onder andere door meer aandacht te laten schenken aan de basisbehoeften en deze adequaat te vervullen. Dit alles vanuit een goede balans tussen eigen behoeften en die van anderen en het goed kunnen inschatten daarvan. Op deze manier wordt op effectieve manier afscheid genomen van oude, negatieve schema’s en deuren geopend voor nieuwe positievere schema’s. En krijg je meer controle over je emoties (rescripten).