Boksschool Sedney
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 1664 7684
Johan van Oldenbarneveltlaan 48
3705HH, Zeist

Wat is Bokspsychotherapie

Bokspsychotherapie is een combinatie van lichaamsgerichte psychotherapie met een training waarbij gebruik wordt gemaakt van technieken uit de bokssport. Naast de verschillende boksoefeningen zorgt de psycholoog voor de nodige spiegeling van actie en reactie. Bokstherapie kan bijdragen aan het verwerken van trauma's, verdriet of frustraties en de eigenwaarde en weerbaarheid laten toenemen. In de psychotherapie verschijnen de laatste jaren steeds meer ervaringsgerichte behandelingen. Waar het met alleen praten niet lukt om wezenlijke problemen op te lossen, kan bokstherapie uitkomst bieden.

Bokstherapie is een mooie manier om de juiste inzichten te krijgen, belemmeringen direct te ervaren in beweging te komen en trauma's aan te pakken.

Waarom bokspsychotherapie?

Een hulpvraag is altijd gericht op het bereiken van een bepaalde verandering. En die verandering gaat vaak gepaard met weerstand waar iemand zelf niet doorheen komt. Met bokstherapie gaan we hier op een ervaringsgerichte manier mee aan het werk. Daarmee pakken we de weerstand of blokkade samen aan en maken de weg vrij voor de gewenste verandering. Dat lukt in de praktijk vaak moeilijker met alleen maar praten en gaat vaak een stuk sneller.

Voor wie is bokspsychotherapie?

Bokspsychotherapie kan helpen bij verschillende probleemgebieden en diagnoses. Wanneer je bijvoorbeeld kampt met onverwerkte trauma's. Wanneer je over je grenzen laat gaan, of om confrontaties aan te kunnen. Maar ook als je last hebt van depressies, somberheid of angst. Je brengt beweging in specifieke gebieden, ervaart wat er mis gaat en hoe je dat aan kunt pakken. Daarnaast kan het een goede uitlaatklep zijn voor negatieve emoties en spanning.

Samenwerking boksschool Sedney en BIG geregistreerd GZ psycholoog/psychotherapeut

De bokspsychotherapie wordt gegeven door Masja Otter, BIG geregistreerde GZ psycholoog /psychotherapeut van Compass Zorg in samenwerking met Eugene Sedney, ervaren en gediplomeerd rijkserkend bokstrainer.

Bokspsychotherapie bij PTSS en trauma

Bokspsychotherapie blijkt in de praktijk vooral effectief in een individueel traject bij mensen met een post traumatische stress stoornis (PTSS). Tijdens bokstherapie passen we tevens een vergelijkbare therapie toe als bij EMDR. Via de combinatie van het terughalen van de gebeurtenis of de trigger, met de afleidende stimulus en herhalende links-rechtse (bilaterale) boksbewegingen die iemand met zijn ogen volgt (werkgeheugen belasting in EMDR termen), brengen we een proces op gang wat bijdraagt aan het verwerkingsproces.

Lees meer over bokstherapie bij PTSS en onverwerkte trauma’s

Boks-schematherapie

Heb je last van hardnekkige gedragspatronen en vervelende gevoelens die ervoor zorgen dat jij je bijvoorbeeld mislukt, onzeker of boos voelt? En lukt het jou niet om deze vervelende gevoelens los te laten en te veranderen waardoor ze jouw leven in de war schoppen? Dan is boks-schematherapie mogelijk een geschikte behandeling om deze hardnekkige patronen en overtuigingen die vaak al in de vroege kindertijd gevormd zijn te doorbreken. Al bewegend in de boksring komen deze overtuiging snel aan het licht, waardoor we ze direct kunnen uitdagen, aangaan en veranderen.

Lees meer over boks-schematherapie

Bokscoaching

Wil je aan jezelf werken en steviger in je schoenen staan als persoon, professional/leider? Of wil je aan de slag met zaken die jouw ontwikkeling in je werk of in relaties blokkeren? Maar zoek je wat anders dan praten en stilzitten en ben je meer het type dat graag in beweging komt? Dan is Bokscoaching echt iets voor jou: een innovatieve, verfrissende en sportieve manier om meer uit jezelf te halen.

Bokscoaching helpt doelen te stellen, knelpunten aan te pakken én sterke punten te benadrukken. Met onze methode en deskundige begeleiding helpen we je verder te komen in je carrière en je leven.

Lees meer over Bokscoaching

Training Bokspsychotherapie voor professionals

Ben je zelf therapeut, begeleider, docent, jeugdwerker of trainer en wil je meer weten over de mogelijkheden van bokspsychotherapie en onze manier van werken? Dan vertellen we je graag meer hierover en delen onze ervaringen.

Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden van onze Bokstherapie opleidingen.

 

Ontstressen

Teveel stress is ongezond en kan leiden tot concentratie- en geheugen problemen, verminderde prestaties, spanningsklachten en verminderde weerstand. Met behulp van bokstherapie, schematherapie en Bokscoaching kun je de stress letterlijk van je af slaan, je spieren losmaken en je hoofd leegmaken.

Maatwerk

Ieder mens is verschillend en heeft zijn eigen verhaal en levenspad. Bokspsychotherapie, Boks-schematherapie en Bokscoaching is daarom altijd maatwerk en specifiek afgestemd op jouw situatie, wensen en behoeften. We luisteren naar wat jij nodig hebt en passen onze begeleiding hierop aan. Ook het aantal nodige sessies is afhankelijk van de situatie en voortgang. Samen met jou evalueren we regelmatig hoe het gaat en bepalen samen wanneer het gewenste eindresultaat is bereikt. Je hoeft niet topfit te zijn om deel te nemen aan bokscoaching. We zorgen ervoor dat de fysieke oefeningen aangepast zijn aan jouw huidige niveau van fitheid.

Praktijkcases Bokstherapie

 • Chiel Grishaver (62)

   Chiel Grishaver (62): “Dit had al twintig jaar terug gemoeten. Ik boek zoveel vooruitgang. Ik heb thuis de boel niet meer gesloopt. Geen nachtmerries meer, geen herbelevingen.”

  Chiel Grishaver werd in zijn jeugd misbruikt, mishandeld en verdronk bijna. Als ook zijn 3-jarige dochtertje wordt vermoord, is dat de genadeklap. De angsten, nachtmerries en woedeaanvallen die sindsdien zijn leven beheersen, gaat hij boksend te lijf. 

  Lees verder ....  
 • Saskia (gefingeerde naam, 29)

  Saskia (gefingeerde naam, 29): Mijn hartslag voelen en zweten zijn al triggers.

  Saskia is van haar 15e tot haar 22ste misbruikt en mishandeld. Na alle therapieën bleef ze klachten houden: angst, moeite met intimiteit en haar lichaam. Daarbij kampt ze al meer dan 16 jaar met een eetstoornis. Ze heeft angst voor mannen, om alleen te zijn en ervaart altijd een onveilig gevoel.

  Lees verder ....  
 • Eveline (gefingeerde naam, 30)

  Eveline (gefingeerde naam, 30) Ik kom in mijn eigen kracht en in contact met mezelf en mijn emoties.

  Eveline is een kind van twee psychiatrische patiënten. Sinds haar 18e volgt ze verschillende therapieën. “Door de dramatherapie die ik volg, ben ik meer in mijn lijf. Daardoor kan ik veel boosheid voelen. Ik vind het moeilijk dat te uiten. Ik had al langer het idee dat boksen iets voor mij zou kunnen zijn, maar durfde de stap niet te zetten.

  Lees verder ....  
 • Marijke (PTSS en depressie:)

  Marijke (PTSS en depressie:) "Via de huisarts kwam ik bij Masja Otter. De lichaamsgerichte manier van werken slaag erg goed bij mij aan.

  Het boksen heeft me enorm snel van mijn depressie afgeholpen. Na 8 sessies wilde ik nog verder leren hoe ik mijn gevoelens zelf kan voelen via mijn lichaam. Dat is niet makkelijk."

   
 • Amira, student 6 VWO

  Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

  Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

  Lees verder ....