Boksschool Sedney
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 1664 7684
Johan van Oldenbarneveltlaan 48
3705HH, Zeist

Wat is Boks-psychotherapie

Boks-psychotherapie is een combinatie van lichaamsgerichte psychotherapie met een deskundig ontwikkelde training en aanpak waarbij gebruik wordt gemaakt van technieken uit de bokssport. In combinatie met gericht in beweging komen via verschillende boksoefeningen en het geven van druk en tegendruk zorgt de psycholoog voor de nodige spiegeling van actie en reactie.

Boks-psychotherapie gaat verder dan boks-coaching en draagt bij aan het verwerken van (ernstige) trauma's, schema's, verdriet en frustraties. Het neemt belemmeringen in het dagelijks leven weg en draagt bij aan het verhogen van de eigenwaarde en weerbaarheid. In de psychotherapie verschijnen de laatste jaren steeds meer ervaringsgerichte behandelingen. Waar het met alleen praten niet lukt om wezenlijke problemen op te lossen, kan bokstherapie uitkomst bieden.

Boks-psychotherapie is een specialistische manier om de juiste inzichten te krijgen, belemmeringen te ervaren, in beweging te komen en trauma's en beperkingen onder deskundige begeleiding aan te pakken.

Waarom boks-psychotherapie?

Een hulpvraag is altijd gericht op het bereiken van een bepaalde verandering, zeker als het gaat om ernstige psychische problemen. Die verandering gaat vaak gepaard met weerstand waar iemand zelf niet doorheen komt. Met boks-psychotherapie gaan we hier op een ervaringsgerichte, specialistische en vooral deskundige manier mee aan het werk. Dat gaat verder dan alleen coaching en vergt professionele begeleiding. Dankzij onze specialistische aanpak zijn we in staat het werkelijke probleem en de oorzaken snel op te sporen en weerstand en blokkades samen aan te pakken. Zo maken we de weg vrij voor de gewenste verandering. Dat lukt in de praktijk vaak moeilijker met alleen maar praten en gaat vaak een stuk sneller.

Voor wie is boks-psychotherapie?

Boks-psychotherapie kan helpen bij verschillende probleemgebieden en diagnoses. Wanneer je bijvoorbeeld kampt met onverwerkte trauma's of schema's uit het verleden. Wanneer je teveel over je grenzen gaat of laat gaan, geen confrontaties kunt aangaan en hierdoor in het dagelijks leven in de problemen komt. Maar ook als je last hebt van depressies, somberheid of angst. Je brengt beweging in specifieke gebieden in je lichaam, ervaart hierdoor wat er mis gaat en leert hoe je dat aan kunt pakken. Daarnaast kan het een goede uitlaatklep zijn voor negatieve emoties en spanning, waardoor je jezelf hiervan letterlijk bevrijdt.

Samenwerking boksschool Sedney en BIG geregistreerd GZ psycholoog/psychotherapeut

De boks-psychotherapie wordt deskunidg begeleidt door Masja Otter, BIG geregistreerde GZ psycholoog /psychotherapeut van Compass Zorg in samenwerking met Eugene Sedney, ervaren en gediplomeerd rijkserkend bokstrainer.

Boks-psychotherapie bij PTSS en trauma

Boks-psychotherapie blijkt in de praktijk vooral effectief te zijn in een individueel traject bij mensen met een post traumatische stress stoornis (PTSS). Tijdens de boks-psychotherapie passen we een vergelijkbare therapie toe als bij EMDR. Via de combinatie van het terughalen van de gebeurtenis of de trigger, met de afleidende stimulus en herhalende links-rechtse (bilaterale) boksbewegingen die iemand met zijn ogen volgt (werkgeheugen belasting in EMDR termen), brengen we een proces op gang wat bijdraagt aan het verwerkingsproces. In de prakijk blijkt deze aanpak zeer effectief te zijn.

Lees meer over bokstherapie bij PTSS en onverwerkte trauma’s

Boks-schematherapie

Heb je last van hardnekkige gedragspatronen en vervelende gevoelens die ervoor zorgen dat jij je bijvoorbeeld mislukt, onzeker of boos voelt (zogenoemde 'schema's )? En lukt het jou niet om deze vervelende gevoelens los te laten en te veranderen waardoor ze jouw leven in de war schoppen of zelfs belemmeren? Dan is boks-schematherapie mogelijk een geschikte behandeling om deze hardnekkige patronen en overtuigingen die vaak al in de vroege kindertijd gevormd zijn te doorbreken. Al bewegend in de boksring komen deze overtuiging snel aan het licht, waardoor we ze direct kunnen opsporen, aangaan en veranderen.

Lees meer over boks-schematherapie

Bokscoaching

Is er geen sprake van (ernstige) psychische problemen, maar wil je aan jezelf werken en steviger in je schoenen staan als persoon, professional/leider? Of wil je aan de slag met zaken die jouw ontwikkeling in je werk of in relaties blokkeren? En zoek je wat anders dan praten en stilzitten en ben je meer het type dat graag in beweging komt? Dan is Bokscoaching echt iets voor jou: een innovatieve, professionele, verfrissende en sportieve manier om meer uit jezelf te halen.

Bokscoaching helpt doelen te stellen, knelpunten aan te pakken én sterke punten te benadrukken. Met onze methode en deskundige begeleiding helpen we je verder te komen in je carrière en je leven.

Lees meer over Bokscoaching

Training Boks-psychotherapie voor professionals

Ben je zelf therapeut, begeleider, docent, jeugdwerker of trainer en wil je meer weten over de mogelijkheden van bokspsychotherapie en onze manier van werken? Dan vertellen we je graag meer hierover en delen onze ervaringen.

Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden van onze Bokstherapie opleidingen.

 

Ontstressen

Teveel stress is ongezond en kan leiden tot concentratie- en geheugen problemen, verminderde prestaties, spanningsklachten en verminderde weerstand. Met behulp van boks-psychotherapie, schematherapie en Bokscoaching kun je de stress letterlijk van je af slaan, je spieren losmaken en je hoofd leegmaken.

Maatwerk

Ieder mens is verschillend en heeft zijn eigen verhaal en levenspad. Boks-psychotherapie, Boks-schematherapie en Boks-coaching is daarom altijd maatwerk en specifiek afgestemd op jouw situatie, wensen en behoeften. We luisteren naar wat jij nodig hebt en passen onze deskunidge begeleiding hierop aan. Ook het aantal nodige sessies is afhankelijk van de situatie en voortgang. Samen met jou evalueren we regelmatig hoe het gaat en bepalen samen wanneer het gewenste eindresultaat is bereikt. Je hoeft niet topfit te zijn om deel te nemen aan bokscoaching. We zorgen ervoor dat de fysieke oefeningen aangepast zijn aan jouw huidige niveau van fitheid.

Praktijkcases Bokstherapie

 • Chiel Grishaver (62)

   Chiel Grishaver (62): “Dit had al twintig jaar terug gemoeten. Ik boek zoveel vooruitgang. Ik heb thuis de boel niet meer gesloopt. Geen nachtmerries meer, geen herbelevingen.”

  Chiel Grishaver werd in zijn jeugd misbruikt, mishandeld en verdronk bijna. Als ook zijn 3-jarige dochtertje wordt vermoord, is dat de genadeklap. De angsten, nachtmerries en woedeaanvallen die sindsdien zijn leven beheersen, gaat hij boksend te lijf. 

  Lees verder ....  
 • Saskia (gefingeerde naam, 29)

  Saskia (gefingeerde naam, 29): Mijn hartslag voelen en zweten zijn al triggers.

  Saskia is van haar 15e tot haar 22ste misbruikt en mishandeld. Na alle therapieën bleef ze klachten houden: angst, moeite met intimiteit en haar lichaam. Daarbij kampt ze al meer dan 16 jaar met een eetstoornis. Ze heeft angst voor mannen, om alleen te zijn en ervaart altijd een onveilig gevoel.

  Lees verder ....  
 • Eveline (gefingeerde naam, 30)

  Eveline (gefingeerde naam, 30) Ik kom in mijn eigen kracht en in contact met mezelf en mijn emoties.

  Eveline is een kind van twee psychiatrische patiënten. Sinds haar 18e volgt ze verschillende therapieën. “Door de dramatherapie die ik volg, ben ik meer in mijn lijf. Daardoor kan ik veel boosheid voelen. Ik vind het moeilijk dat te uiten. Ik had al langer het idee dat boksen iets voor mij zou kunnen zijn, maar durfde de stap niet te zetten.

  Lees verder ....  
 • Marijke (PTSS en depressie:)

  Marijke (PTSS en depressie:) "Via de huisarts kwam ik bij Masja Otter. De lichaamsgerichte manier van werken slaag erg goed bij mij aan.

  Het boksen heeft me enorm snel van mijn depressie afgeholpen. Na 8 sessies wilde ik nog verder leren hoe ik mijn gevoelens zelf kan voelen via mijn lichaam. Dat is niet makkelijk."

   
 • Amira, student 6 VWO

  Amira, student 6 VWO “Net als EMDR voelt bokstherapie echt als ‘toveren"

  Amira deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van bokstherapie op haar eigen stress en trauma en bracht dat treffend in woord en beeld in onderstaande video.

  Lees verder ....